Solskadet hud

De fleste af os nyder at sidde i solen – og der er bevis for, at sollys kan være gavnlig for os. Sollys har betydning for vores forsyning af D-vitamin, som er styrkende for vores kredsløb og har en positiv mental indvirkning på os. For meget sol kan dog også være skadeligt.

Vi hører mest om risikoen for modermærkekræft, der dog langt fra er den almindeligste skade som huden pådrages af for meget sol. Derimod er de såkaldte aktiniske keratoser (i folkemunde solskader), den almindeligste form for kronisk solskade. Aktiniske keratoser er forstadier til en mild form for hudkræft.

Solskaderne kan opdeles i akutte og kroniske skader:

Akutte

Overdrevet soludsættelse kan, især hos personer med lys hud, udløse smertende forbrændingsreaktioner med rødme og evt. blærer og sår.

Kroniske

Nogle år efter gentagen ufornuftig omgang med solen begynder de kroniske skader at vise sig i form af f.eks.:

     Fregner
     Pigmentpletter (eks. leverpletter)
     Grove rynker med for tidlig ældet hud
     Solskader med skællende røde pletter i den mest udsatte hud
     Farveændring p.g.a. kollagenets nedbrydning.
     Læberne bliver mere grove
     Hudcancer (hyppigste kræftform)
     Øget antal godartede modermærker
     Øget risiko for modermærkekræft

Behandlingseksempler

Solskader (aktiniske keratoser), udvikles hyppigst hos personer med nordlig hudtype, efter mange år i solen. Derfor ses forandringerne også sjældent før 40-års alderen.

Frysebehandling: Den indledende behandling vil være forsigtig frysebehandling, som udføres af hudlægen, kombineret med råd om solbeskyttelse og dermed forebyggelse af hudkræft.

Photo Dynamisk Terapi (PDT) er kombination af belysning af solskader med rødt lys efter påsmøring af solskaderne med et lægemiddel (5-ALA). Du kan læse mere om PDT behandling hér.

Bliv ringet op

Hos Cutanea vil vi gerne tale med dig! Vi ringer til dig, så snart det er muligt. Ellers ring direkte til os på +45 86 10 61 00.

Ingen ventetid

Få her en fornemmelse af vores priser på konsultationer, behandlinger og erklæringer. Ring gerne for en uddybende snak.